Michaelas nationaldagstal 6/6-17

Så roligt att se så många här på Ekbacken i dag och grattis alla svenskar på nationaldagen!

Jag börjar där jag normalt brukar avsluta med ett stort TACK till alla som gjort denna tradition till verklighet även i dag, alla ni som medverkat och medverkar här idag och inte minst alla ni som stått för planering och förberedelser för att göra det möjligt för oss att samlas och fira nationaldagen.

Och, helt traditionsenligt, vill jag nämna något om vädret.

För 7:e året i rad har vi tur med vädret. Det är nämligen 7:e gången vi firar nationaldagen här och lika många gånger har jag haft den stora äran att hålla Österåkers nationaldagstal!

Hembygds och fornminnesföreningen har redan nämnt detta om varför vi firar Nationaldagen just den 6:e juni varför jag inte går in på ytterligare en historielektion.  Men ….. enligt några skrönor lär den 6:e juni valts just för att det statistiskt sett har varit minst regn just denna dag….

En dag som denna, den sjätte juni, när hela vårt land (nästan – jag såg att det fortfarande kommer nysnö längre upp i landet) spruckit ut i grönska och syrenerna står i blom och alla svenska flaggor vajar känner man sig lite extra patriotisk. Jag blir lycklig av att se alla dessa svenska flaggor som är hissade i dessa tider.

Även om det finns förbättringsområden, är ändå Sverige ett fantastiskt land att leva i. Jag är en mycket stolt svensk och en mycket stolt Österåkersbo.

Varför är jag det?

Jo för att Sverige är ett fritt, demokratiskt och sekulärt land där alla medborgare har rätt till sin frihet och att leva sina liv som man vill. Sverige är en rättsstat, där alla är lika inför lagen. Vi är ett av världens mest jämställda länder.

Det är värden vi alla måste stå upp för! Det är värden vi aldrig får tillåta oss att kompromissa om!

Nationaldagen är för mig en dag för samling, hyllning och glädje – precis som vi samlas kring en hyllning av våra guldhjältar efter ett framgångsrikt hockey-VM och när Sveriges nationalsång spelas.

En idrottslig prestation kanske är lättare känna den där stora, rusiga glädjen inför, medan nationaldagen kanske mer är en dag för reflektion och tacksamhet för våra grundläggande värden och rättigheter. Det som gör Sverige unikt. Något som vi till vardags kanske tar för givet, men blir mer varse om att vi måste värdesätta mer.

Vi är ett land rikt på traditioner. För mig är traditioner lika med något beständigt och inte minst en känsla.

Den tid vi är mitt uppe i nu är för mig ett exempel. Det är skolavslutningstider.

Det är kanske inget sverigeunikt just med en skolavslutning i sig, men i den ljumma försommargrönskan är väl ändå en svensk skolavslutning något lite extra?

Jag har svårt att hålla tårarna tillbaka när jag besöker en skolavslutning eller ett studentutsläpp.

Snart är det midsommar. Finns det något svenskare än det? Sill och ångande varm färskpotatis. Jordgubbar. Blomsterkransar och lövad majstång. Glädje. Uppsluppenhet. Samvaro.

När jag är inne på samvaro så är ju nationen en form av samvaro.

Sverige som nation utgörs av alla oss som vill vara en del av den gemenskapen.

Välstånd, välfärd och frihet skapas av oss och av medborgares företagsamhet och vilja att försörja sig själva.

En kombination av vårt lands alla tillgångar och viljan hos de människor som bor här att göra det bästa möjliga av det utgör fundamentet för vårt land. Såväl det samhälle vi verkar i idag som det historiska arv vi har att förvalta och den framtid som kommer bli vårt arv till kommande generationer.

Vår blågula flagga är symbolen för denna sammanhållning.

Österåker är vår del av Sverige att vårda och utveckla. Vi är drygt 43 000 invånare som har förmånen att bo nära en storstad men också nära hav och natur.

Vi är en välmående kommun. Vi är en av få kommuner i riket med en särdeles god ekonomi och samtidigt hög kvalitet i verksamheterna. Vi har ett starkt civilsamhälle där föräldrar och vuxna värnar om våra barn och unga genom att tex nattvandra. Den starka känslan av gemenskap där vi tillsammans värnar vårt gemensamma genom bland annat grannsamverkan.

Vi har en stark hemortskänsla hos oss och det stärker vår kommun.

Österåker har också ett rikt kulturliv. Under sommaren kommer det bland annat ges parkteater just här på Ekbacken. På midsommarafton den 23 juni kommer traditionellt midsommarfirande hållas här.

Wiraspelen 1-9 juli får man inte missa. Ett musikskådespel om Wira bruk under 1700-talet.

Det finns mycket mer att berätta, att rekommendera inför sommaren i vår härliga skärgårds-kommun. Och jag rekommenderar en titt på kommunens hemsida.

Ja jag är en stolt Österåkers bo och tar varje tillfälle i akt att också berätta det. Vi kan alla känna oss stolta över Österåker!

Återigen vill jag rikta ett stort TACK  till Er alla som gjort denna tradition till verklighet även i dag, så vi tillsammans kan hylla och fira nationaldagen.

Ett stort GRATTIS på nationaldagen!